Шубківська сільська рада
Рівненського району Рівненської області

Інформація для пасічників Шубківської сільської ради!!!

None

Як уникнути отруєння бджіл? Покрокова інструкція

 

Бджільництво як галузь сільського господарства динамічно розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як із боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства тощо.

Одним із взаємовигідних підходів кооперації пасічника та аграрія є налагоджена робота по запиленню ентомофільних культур медоносними бджолами і відповідно збільшення вирощеної продукції. Роман Смолов, практикуючий адвокат, заступник голови громадської організації «Обласна спілка «Дніпровський пасічник», експерт відділу секторальної політики GFA Consulting Group GmbH (питання маркування, виробництва і продажу меду) розробив покрокові дії та примірні зразки документів, які рекомендовано використовувати пасічнику у своїй діяльності. Інструкція розроблена з метою упередження фактів отруєння бджіл шляхом налагодження комунікативної роботи пасічника та аграрія.

 

Дія № 1 На цьому етапі пасічнику рекомендовано звернутись до органів місцевого самоврядування із заявою про реєстрацію пасіки згідно Зразка № 1 та подати її за місцем свого проживання/реєстрації, якщо вони збігаються, або за місцем реєстрації юридичної особи.

Дія № 2  На цьому етапі пасічник повинен звернутися до міського/міськрайонного/міжрайонного управління головного управління Держпродспоживслужби, яке проводить відбір патологічного матеріалу пасіки, здійснює його аналіз та робить відмітку у ветеринарно-санітарному паспорті пасіки.

 

Дія № 3 Ветеринарно-санітарний паспорт видається шляхом його заповнення фахівцями управління ветеринарної медицини згідно Наказу № 184/82 від 20.09.2000 року.Цим же Наказом передбачена форма ветеринарно-санітарного паспорта, в якому зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше.

Дія № 4  З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника рекомендовано звернутись до нього з заявою (Зразок № 2).

Потім рекомендовано проінформувати агровиробника, органи місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та екологічної інспекції про місце та період розташування пасіки (Зразок № 3). Крім того, рекомендовано пасічнику та аграрію користуватись автоматичною інформаційною системою Grand Expert, попередньо зареєструвавшись безкоштовно на даному електронному ресурсі.

 

Дія № 5  Якщо пасічник здійснює кочівлю бджіл, рекомендовано проінформувати органи місцевого самоврядування й агровиробника про місце та період кочівлі пасіки, що плануються (Зразок № 4). У випадку, якщо кочівля короткочасна та неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку, на точку необхідно залишити контактні дані пасічника (номер телефону, П.І.Б.).

 

Дія № 6 Розташування пасіки на місцевості – стаціонарної/кочової – проводиться згідно Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл від 30.01.2001 року за № 9. З метою недопущення конфліктних ситуацій між пасічниками (добросусідство, виставлення пасіки на перельоті тощо) рекомендовано через органи місцевого самоврядування або безпосередньо пасічнику особисто спілкуватись з іншими власниками пасік, розташованих по сусідству.

 

Дія № 7   З метою попередження конфліктних ситуацій між пасічником та аграрієм, налагодження роботи та інформування про агрохімічні роботи на території ради (громади) пасічнику рекомендовано звернутись на адресу органів місцевого самоврядування із заявою про створення вищевказаної комісії (Зразок заяви № 5).

© Смолов Роман, Kurkul.com, 2019р.

 

ЗРАЗОК № 1                               

Голові сільської/селищної ради,

                   об’єднаної територіальної громади

                   ___________________

 

Пасічника ________________,

адреса проживання, телефон

 

ЗАЯВА

 

         Прошу зареєструвати належну мені пасіку у кількості ____ бджолосімей.

         Пасіка розташована за адресою: ___________________________________.

 

  

Дата                                             Підпис                                     П.І.Б.

 

 

ЗРАЗОК № 2

Голові СФГ/директору ТОВ

                           

Пасічника П.І.Б., адреса проживання,

контактний телефон

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

         Повідомляю, що я, (П.І.Б. пасічника), у відповідності до ст. 13 Закону України «Про бджільництво» та Порядку реєстрації пасік, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р., зареєстрований пасічником

у _____________ сільській (селищній) раді/об’єднаній територіальній громаді, отримав ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку.

         У відповідності до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про бджільництво» прошу надати згоду на розміщення належної мені пасіки на території земельної ділянки, яку використовує СФГ/ТОВ.

        

Додаток:    копія ветеринарного паспорта;

викопіювання з публічної кадастрової карти України

із зазначенням місця розташування належної мені пасіки.

 

        

 

Дата                    Підпис       П.І.Б.    

 

 

 

 

 

  ЗРАЗОК № 3

                                    Голові СФГ/директору ТОВ                                 

   Копія: Голові сільської/селищної ради,

                           об’єднаної територіальної громади

 

   Копія: Начальнику Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області

                            Начальнику Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області

                            Пасічника П.І.Б., адреса проживання, контактний телефон

ЗВЕРНЕННЯ

 

         Повідомляю, що я, (П.І.Б. пасічника), у відповідності до ст. 13 Закону України «Про бджільництво» та Порядку реєстрації пасік, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р., зареєстрований пасічником у _____________  сільській (селищній) раді/територіальній громаді, отримав ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку.

         Цим повідомляю, що у період з _________ до __________ на території ________________ сільської (селищної) ради/територіальної громади буде розміщено належну мені пасіку.

         З метою виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами, у відповідності до Закону України «Про бджільництво», Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за № 9 від 30.01.2001 р. та Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 р., затвердженої Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 р., прошу:

         1. Не пізніше 3 (трьох) діб до проведення хімічних обробок сільськогосподарських культур пестицидами повідомити мене щодо проведення даних робіт, вказавши назву пестицида, місце (у радіусі 7 км),

час і спосіб проведення обробітку.

         2. Повідомити про виконання даних робіт Держпродспоживслужбу

у Дніпропетровській області.

         3. Використовувати засоби захисту рослин, які пройшли державну реєстрацію і включені до переліку дозволених до застосування.

         4. Хімічний обробіток сільськогосподарських культур проводити

в нельотний для бджіл час (після 21-ої години або в нельотний час).

         5. Не допускати обробіток квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

         Додаток:    копія ветеринарного паспорта;

викопіювання з публічної кадастрової карти України

із зазначенням місця розташування належної мені пасіки.

 

 

Дата                                                     Підпис                                    П.І.Б.

 

Зразок № 4                                

Голові сільської/селищної ради, територіальної громади

                   ____________________

 

Пасічника ________________,

адреса проживання, телефон

 

ІНФОРМАЦІЯ

         Повідомляю, що у мене у власності перебуває пасіка у кількості ____ бджолосімей.

         Пасіка зареєстрована за адресою __________________________________. Орієнтовно в період з ______________ до _________________ пасіка буде знаходитись на території/поблизу/на межі/між _________________.

 

         Додаток:    копія ветеринарного паспорта;

викопіювання з публічної кадастрової карти України

із зазначенням місця розташування належної мені пасіки.

 

 Дата                             Підпис                                                      П.І.Б.

 

   ЗРАЗОК № 5

                                                                Голові сільської/селищної ради,

                                                                  об’єднаної територіальної громади

                            ____________________

 

                                      Пасічника ____________,

адреса проживання, телефон

                                                          ЗАЯВА  

         Повідомляю, що я, (П.І.Б. пасічника), у відповідності до ст. 13 Закону України «Про бджільництво» та Порядку реєстрації пасік, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р., зареєстрований пасічником

у _____________ сільській (селищній) раді/територіальній громаді, отримав ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку.

         З метою попередження випадків отруєння бджіл агрохімікатами

під час проведення сільськогосподарських робіт, керуючись Законом України «Про бджільництво», Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб

і отруєнь бджіл, затвердженою Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за № 9 від 30.01.2001 р. та Інструкцією

по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 р., затвердженою Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 р.,

прошу створити при сільській/селищній ______________ раді/об’єднаній територіальній громаді постійно діючу комісію з питань бджільництва,

а також встановлення факту отруєння бджіл.

 

Дата                                         Підпис                                         П.І.Б.