Шубківська сільська рада
Рівненського району Рівненської області

Рішення №320 Про встановлення плати за землю на 2018 рік на території Шубківської сільської ради

                                                                                                                                                         

                                                                                                                                        

УКРАЇНА

ШУБКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА  РІВНЕНСЬКОГО РАЙОНУ

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(сьомого скликання)

 

РІШЕННЯ

 

від  22 червня  2017 року                                                                                            № 320

 

Про встановлення плати за

землю на 2018 рік на території

Шубківської сільської ради  

 

 

 Керуючись Законом України “ Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році ”, від 20.12.2016 року № 1791-VIII та Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні” від 21.12.2016 року № 1797-VIII , ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Шубківська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

 

 

  1. Затвердити Положення про плату за землю та ставки земельного податку по платі за землю на території Шубківської сільської ради згідно з додатками №1 і №2 до даного рішення.
  2. Дане рішення набуває чинності з 01.01.2018 року.
  3. Оприлюднити дане рішення у відповідності до норм чинного законодавства.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію Шубківської сільської ради з питань бюджету, фінансів та податку.

 

 

 

 

 

                 Сільський голова                                                                           О.Іолтух

 

Додаток №1

до рішення Шубківської сільської ради «Про встановлення плати за землю на 2018 рік на території Шубківської сільської ради»

від  22 червня 2018 року  № 320

 

Положення про встановлення плати за землю на

території Шубківськоїсільської ради

 

Положення про встановлення плати за землю на території Шубківської сільської ради (далі – Положення) розроблено відповідно до Податкового кодексу України та є обов’язковим до виконання юридичними та фізичними особами на території Шубківської сільської ради.

Плата за землюобов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки з власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачів.

1. Платники земельного податку

1.1. Платниками земельного податку є:

1.1.1. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);

1.1.2. землекористувачі.

2. Платники орендної плати

2.1. Платниками орендної плати є орендарі земельних ділянок. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

3. Об'єкти оподаткування

3.1.         Об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності, користуванні та земельні ділянки надані в оренду.

3.2.         Земельні частки (паї), які перебувають у власності.

4.  База оподаткування

4.1.         Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації.

4.2.         Площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

5. Ставки земельного податку за земельні ділянки.

    5.1. Ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження) встановити відповідно до ст. 274 Податкового кодексу України, а саме:

   - Ставка земельного податку за землі сільськогосподарського призначення, які надані для ведення особистого  селянського господарства для фізичних осіб справляється у розмірі 0.3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для юридичних осіб у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

   - Ставка земельного податку за землі сільськогосподарського призначення, які надані для індивідуального садівництва  для фізичних осіб справляється у розмірі згідно п.4.3 додатку №2 цього рішення, а саме : 5 відсотків  від нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по області.

      - Ставка земельного податку за землі житлової та громадської забудови, які надані для будівництва і  обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)  справляється у розмірі 0.03 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

      - Ставка земельного податку за землі громадської забудови, які надані для будівництва індивідуальних гаражів для фізичних осіб справляється у розмірі 0.03 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.                     

   - Ставка земельного податку за землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель торгівлі  справляється у розмірі 3.0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.          

   - Ставка земельного податку за землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування  справляється у розмірі 3.0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

   - Ставка земельного податку за землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування  справляється у розмірі 1.5 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

      - Ставка земельного податку за землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування інших  будівель громадської забудови  справляється у розмірі 1.5 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

    - Ставка земельного податку за землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.           

   - Ставка земельного податку за землі оздоровчого призначення справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.     

   - Ставка земельного податку за землі рекреаційного призначення справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки. 

      - Ставка земельного податку за землі історико-культурного призначення справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки. 

      - Ставка земельного податку за землі лісогосподарського призначення справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

      - Ставка земельного податку за землі водного фонду справляється у розмірі 3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.   

      - Ставка земельного податку за земельні ділянки, що відносяться до земель промисловості справляється у розмірі 1.5 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.   

      - Ставка земельного податку за земельні ділянки, що відносяться до земель транспорту справляється у розмірі 0.25 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.      

      - Ставка земельного податку за земельні ділянки, що відносяться до земель  зв'язку, які надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграфні лінії , мобільні та супутникові засоби зв'язку, кабельне телебачення справляється у розмірі 3.0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.                                                       

   - Ставка земельного податку за земельні ділянки, що відносяться до земель енергетики справляється у розмірі 3.0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.         

   - Ставка земельного податку за землі загального користування (землі будь-якої категорії,   які використовуються як майдани, вулиці, проїзди, шляхи, громадські пасовища,   сіножаті, набережні, пляжі, парки, зелені зони, сквери, бульвари,водні об'єкти  загального користування, а також інші землі, якщо рішенням відповідного органу державної влади чи місцевого самоврядування їх віднесено до земель загального користування) справляється у розмірі 0.3 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

     У разі надання в оренду земельних ділянок, окремих будівель (споруд)або їх частин власниками та землекористувачами, іншим суб”єктам, податок за площі, що надаються в оренду, становить 1 відсоток від нормативної грошової оцінки, визначеної з урахуванням відповідного коефіцієнта   функціонального використання цих площ залежно від виду економічної    діяльності орендаря.

   - Ставка земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб”єктів господарювання   ( крім державної та комунальної власності) справляється у розмірі 5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

  5.2. Ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких  не проведено  встановити відповідно до ст. 277 Податкового кодексу України; а саме: 

      - Ставка земельного податку за землі сільськогосподарського призначення, які надані для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів для фізичних осіб справляється у розмірі 0.3 відсотка від нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по області, для юридичних осіб у розмірі 1 відсотка від  нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по області.

      - Ставка земельного податку за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які надані для індивідуального садівництва  справляється у розмірі 5 відсотків від  нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по області.

   - Ставка земельного податку за земельні ділянки несільськогосподарського призначення  справляється у  розмірі 5 відсотків від  нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по області.

6. Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних та юридичних осіб

   6.1. Від сплати податку звільняються фізичні та юридичні особи відповідно до статей 281 та   282 Податкового кодексу України, а також заповідники, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, установи та організації,військові формування утворені відповідно до Законів України,  які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, за земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності, а також благодійні організації, створені відповідно до закону, діяльність яких не передбачає одержання прибутків.

7. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню

      7.1. Не сплачується земельний податок за земельні ділянки визначені статтею 283  Податкового кодексу України.

8. Орендна плата

8.1.         Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

8.2.         Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договора оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки перелік орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

8.3.         Форма надання інформації затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

8.4.         Договір оренди земель державної і комунальної власності укладається за типовою формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

8.5.         Платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

8.6.         Об”єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду.

8.7.         Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди  у відсотку від нормативної грошової оцінки (відповідно до таблиці що додається) та не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території і не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки. Розмір орендної плати може перевищувати граничний розмір у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Розміри відсотків від нормативної грошової оцінки землі, що застосовуються для обчислення орендної плати за користування земельними ділянками на території Шубківської сільської ради

                                                                                                         

п/п

Функціональневикористання землі

Розмір відсотків

1

2

3

1

землі сільськогосподарського призначення, які надані для ведення особистого  селянського господарства

1,0

2

землі сільськогосподарського призначення, які надані для індивідуального садівництва

1,0

3

землі житлової та громадської забудови, які надані для будівництва і  обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)

3,0

4

землі громадської забудови, які надані для будівництва індивідуальних гаражів

3,0

5

землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

3,0

6

землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування тимчасових будівель торгівлі

3,0

7

землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування

3,0

8

землі громадської забудови, які надані для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування

2,0

9

землі громадської забудови, які надані для будівництва та   обслуговування інших  будівель громадської забудови

3,0

10

землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення

3,0

11

 землі оздоровчого призначення

3,0

12

землі рекреаційного призначення

3,0

13

землі історико-культурного призначення

3,0

14

землі лісогосподарського призначення

3,0

15

землі водного фонду

3,0

16

землі промисловості

2,0

17

земель транспорту

0,5

18

земель  зв'язку, які надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграфні лінії , мобільні та супутникові засоби зв'язку, кабельне телебачення

3,0

19

землі що відносяться до об’єктів енергетики

3,0

20

землі загального користування (землі будь-якої категорії,   які використовуються як майдани, вулиці, проїзди, шляхи, громадські пасовища,   сіножаті, набережні, пляжі, парки, зелені зони, сквери, бульвари,водні об'єкти  загального користування, а також інші землі, якщо рішенням відповідного органу державної влади чи місцевого самоврядування їх віднесено до земель загального користування)

0,5

 

8.8.Плата за земельні ділянки для пасовищ у населених пунктах, яким надано статус гірських, не може перевищувати розміру земельного податку.

8.9.Плата за земельні ділянки для баз олімпійської, параолімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, не може перевищувати 0.1 відсотка нормативної грошової оцінки.

8.10. Плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати.

9. Податковий період

9.1. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

10. Порядок обчислення та строк сплати плати за землю

10.1. Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю

10.2. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю відповідно до статей 285-288 Податкового кодексу України.

11. Контроль

11.1. Контроль за правильністю та своєчасністю сплати плати за землю здійснюється Рівненською ОДПІ  ГУ ДФС у Рівненській області.    

12. Відповідальність

12.1. Відповідальність за повноту та правильність справляння, своєчасність сплати плати за землю до місцевого бюджету покладається на платників податків відповідно до Податкового кодексу України.

 

Сільський голова                                                                                                 О.Іолтух

                                                Додаток №2

до рішення Шубківської сільської ради «Про встановлення плати за землю на 2018 рік на території Шубківської сільської ради»

від                                     2018 року  № ____

 

          1.Затвердити ставки земельного податку по платі за землю в межах населених пунктів , в яких проведено грошову оцінку землі по Шубківській сільській раді за 1 га ріллі,та 1га земель житлового фонду  в гривнях в слідуючих розрахунках :

 

с.Дуби

шифр 5 в -    19103 грн., =28.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 40 г –  36792 грн., =55.14 грн. за 1 га ріллі

шифр 45 г – 33961 грн., =50.90 грн. за 1 га ріллі

шифр 56 г – 23348 грн., =34.99 грн. за 1 га ріллі

шифр 46 г-   22641 грн., =33.94 грн. за 1 га ріллі

шифр 142-   7075 грн., =10.61 грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить : с.Дуби

1 зона –  51.33 грн., = 292.15 грн. за 1 га

2 зона – 38.24 грн., = 217.65 грн. за 1 га

 

Ставка земельного податку за 1 га ріллі в межах: с. Котів

шифр 41 г –  39622 грн., =59.39 грн. за 1 га ріллі

шифр 45 г – 33961 грн=50.90 грн. за 1 га ріллі

шифр 49’ г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить: с.Котів

1 зона –  49.62 грн., = 282.41 грн. за 1 га

 

Ставка земельного податку за 1 га ріллі в с.Рисвянка

шифр 29г - 24764 грн=37.12 грн. за 1 га ріллі

шифр 37 г –21933 грн., =32.87 грн. за 1 га ріллі

шифр 40 г – 36792 грн., =55.14 грн. за 1 га ріллі

шифр 49 г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 52 г – 37499 грн., =56.21 грн. за 1 га ріллі

шифр 55 г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 208 г – 29716 грн., =44.54грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить :

с.Рисвянка

1 зона – 40.07 грн., = 228.06 грн. за 1 га

2 зона – 33.26 грн., = 189.31 грн. за 1 га

 

Ставка земельного податку за 1 га ріллі в с.Гориньград -1

шифр 29 г – 24764грн., =37.12 грн. за 1 га ріллі

шифр 37 г – 21933 грн., =32.87 грн. за 1 га ріллі

шифр 38 г – 14858 грн.,. =22.31 грн. за 1 га ріллі

шифр 39 г – 14151 грн., =21.22 грн. за 1 га ріллі

шифр 40 г – 36792 грн., =55.14 грн. за 1 га ріллі

шифр 49 ’г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 50’ г  - 24764 грн., =37.12 грн. за 1 га ріллі

шифр 51’ г – 15566 грн., =23.33грн. за 1 га ріллі

шифр 52 г – 37499 грн., =56.21 грн. за 1 га ріллі

шифр 55 г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 56 г – 22641 грн., =33.94 грн. за 1 га ріллі

шифр 57 г – 14858 грн., =22.31 грн. за 1 га ріллі

шифр 142 – 7075 грн., =10.61 грн. за 1 га ріллі

шифр 208 г – 29716 грн., =44.54 грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить :с.Гориньград1

1 зона – 48.44 грн., = 275.71 грн. за 1 га

2 зона – 39.980 грн., = 227.56 грн. за 1 га

3 зона – 37.15 грн., = 211.44 грн. за 1 га

 

Ставка земельного податку за 1 га ріллі в с.Гориньград -2

шифр 29 г – 24764 грн., =37.12 грн. за 1 га ріллі

шифр 37 г – 21933 грн., =32.87 грн. за 1 га ріллі

шифр 38 г – 14858 грн., =22.31 грн. за 1 га ріллі

шифр 39 г – 14151 грн., =21.22 грн. за 1 га ріллі

шифр 40 г – 36792 грн., =55.14 грн. за 1 га ріллі

шифр 49’ г – 30424 грн., =45.60 грн. за 1 га ріллі

шифр 50 ’г – 24764 грн., =37.12 грн. за 1 га ріллі

шифр 51’ г – 15566 грн., =23.33 грн. за 1 га ріллі

шифр 51’ д – 14151 грн., =21.22 грн. за 1 га ріллі

шифр 52 г -  37499 грн., =56.21 грн. за 1 га ріллі

шифр 208 г – 29716 грн., =44.54 грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить :с.Гориньград2

1 зона 50.19 грн., = 285.65 грн. за 1 га

2 зона 41.60 грн., = 236.78 грн. за 1 га

3 зона 36.63 грн., = 208.48 грн. за 1 га

 

Ставка земельного податку за 1 га ріллі в с.Шубків

шифр 5 б – 12028 грн., =18.02 грн. за 1 га ріллі

шифр 5 в – 19103 грн., =28.63 грн. за 1 га ріллі

шифр 40 г- 36792 грн., =55.14 грн. за 1 га ріллі

шифр 41 г – 39622 грн., =59.39 грн. за 1 га ріллі

шифр 45 г – 33961 грн., =50.90 грн. за 1 га ріллі

шифр 56 г –22641 грн., =33.94 грн. за 1 га ріллі

шифр 141 – 2830 грн., =4.25 грн. за 1 га ріллі

 

Ставка земельного податку за 1 га земель житлового фонду становить :

с.Шубків

1 зона – 58.52 грн., = 331.37 грн. за 1 га

2 зона – 44.58 грн= 253.73 грн. за 1 га

3 зона – 41.80 грн., = 238.17 грн. за 1 га

 

2.Затвердити ставку земельного податку земель комерційного використання

с.Шубків

1 зона – 146.30 грн., = 2083.32 грн. за 1 га

2 зона – 111.45 грн., = 1585.81 грн. за 1 га

3 зона – 104.50грн., = 1486.93 грн. за 1 га

с.Котів

1 зона – 124.05 грн., м2*10000 * 2.5%*3%= 1765.10 грн. за 1 га

с.Гориньград1

1 зона – 121.10 грн., = 1723.14 грн. за 1 га

2 зона – 99.95 грн., = 1422.17 грн. за 1 га

3 зона – 92.88 грн., = 1321.59 грн. за 1 га

с.Гориньград -2

 1 зона – 125 48 грн., = 1785.45 грн. за 1 га

2 зона – 104.00 грн., = 1239.20грн. за 1 га

3 зона – 91.58 грн., = 1091.22 грн. за 1 га.

с.Рисвянка

1 зона – 100.18 грн., = 1193.69грн. за 1 га

2 зона – 83.15 грн= 990.76грн. за 1 га

 

3.Затвердити ставку 1 га ріллі за межами населеного пункту для ведення особистого селянського господарства становить –31406грн., =94.218 грн. за 1 га ріллі.

4.3. Затвердити ставку 1 га за межами населеного пункту на землі різного цільового призначення, окрім для ведення особистого селянського господарства становить 31406грн., *5.0%=1570.30 грн за 1 га ріллі.

 

 

 

Сільський голова                                    О.Іолтух